هزار نکته باریکتر ز مو اینجاست
هزار نکته باریکتر ز مو اینجاست

هزار نکته باریکتر ز مو اینجاست

عشق، و دیگر هیچ

عشق من، بازار رشت

بازار سنتی رشت شامل میدان بزرگ، میدان کوچک، چهارسوق‌‌ها و کاروانسراها است. معماری کاروانسراها و طاقی‌های موجود در بازار رشت یکی از جاذبه‌های توریستی این بازار است.

در گوشه و کنار بازار رشت میتوان جلوه های گوناگونی از زیبایی‌های فرهنگ فولکلور این استان را یافت که به نوبه خود بسیار زیبا و جذاب است. این بازار از بخش‌های گوناگونی شامل کاروانسراها و طاقی‌ها و... تشکیل شده است.

در بافت 24 هکتاری بازار رشت، 14 کاروانسرا وجود دارد که توسط راسته‌های مختلف به هم مرتبط هستند. این کاروانسراها در دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی به عنوان کانون‌های بازرگانی ساخته شدند.

تعدادی از آنها عبارتند از: طاقی‌های بزرگ و کوچک، سعادت و کاروانسراهای محتشم، چینی چیان، ملک و ... .

طاقی بزرگ این کاروانسرا در سال ۱۳۲۱ هجری قمری در ضلع جنوبی کاروانسرای طاقی کوچک و راسته دوم زرگرها و ضلع غربی سرای قیصریه فخر، در ضلع جنوبی راسته میدان کوچک و ضلع شرقی راسته پلاستیک فروش‌ها ساخته شده است.

طاقی کوچک و ۱۳ کاروانسرای دیگر نیز در بافت ۲۴ هکتاری بازار رشت، توسط راسته‌های مختلف به هم مرتبط هستند و در دوره قاجاریه و اوایل پهلوی ساخته شده است.

این کاروانسرا در ضلع شمالی بازار رشت جنب مسجد حاج مجتهد قرار دارد و از طریق دالان جنوبی و شرقی به کاروانسرای طاقی بزرگ و راسته گونی‌فروشان و کاروانسرای ملک مرتبط است و همچنین از طریق دالان شمالی به مسجد حاج مجتهد خیابان شریعتی راه دارد.

طاقی سعادت در محدوده میدان بزرگ واقع شده و در بافت بازار درون شهری نقش مهمی دارد. قدمت آن به دوره قاجاریه می‌رسد که در گذشته یکی از قطب‌های تجاری مهم محسوب می‌شده است.

کاروانسرای محتشم همانند دیگر کاروانسراها در بافت ۲۴ هکتاری بازار رشت در سال ۱۳۰۰ ساخته شده و در ضلع شمال غربی آن کاروانسرای گلشن و ضلع غربی آن بازارچه عطاران قرار دارد.

کاروانسرای چینی چیان نیز در قسمت شمال غرب بازار رشت نزدیک چهار سوق قرار دارد و در قسمت شرق با سرای حاجی حسن خان و از غرب بعد از راسته حلبی سازها با سرای سعادت همجوار است. این بنا در سال ۱۳۰۸ توسط برادران چینی‌چیان ساخته شده است.

کاروانسرای ملک دارای بافت بازار درون شهری است که در دوران قاجاریه ساخته شده و برای صادرات برنج به روسیه و ابریشم به کاشان و یزد مورد استفاده قرار می‌گرفته است.

خرید از بازار رشت اگرچه با مشکلات عبوری روبروست اما در نوع خود از دیدنی های استان گیلان به شمار می‌رود. گردشگران وقتی به بازار رشت وارد می شوند به دنبال خرید سوغات یا کالای مورد نظر در میان تنوعی از رنگ‌های زیبای محصولات کشاورزی، انواع ماهی و... ساعت‌ها به جست وجو می‌پردازند و در کنار آن از کاروانسراهای قدیمی رشت و طاقی های بزرگ و کوچک آن دیدن می‌کنند.


وقتی صفحات تاریخ را ورق می زنیم به کلمه((رشت بازار))( بازار در گودی قرار گرفته)برخورد   می کنیم. گویا این نام از آن رو به این بازار اطلاق شده است که هر پیله ور و یا مسافری که از بخشهای جنوبی ( مانند کهدم و رودبار)،غربی(مانند فومن ) و شرقی (مانند لاهیجان) به سوی رشت حرکت می کرد، از منطقه مرتفع تر به ناحیه ای در سطح پایین تر عازم می شد.به تدریج بازاراز آخر نام رشت بازار حذف شد و واژه رشت باقی ماند.بازار اصلی رشت مهمترین کانون فعالیتهای تجاری استان محسوب می شود که در بافت قدیمی شهر قرار دارد. این بازار روزانه پذیرای بسیاری از ساکنین شهرها و روستاهای مجاور رشت است.ازدحام جمعیت و افزایش داد و ستد در بازار رشت، سبب شکل گیری بازارچه های متعدد مانند بازارچه تختی، میرزاکوچک، فلسطین، سعدی، زرجوب و .... شده است.
 این بازار در بافت قدیمی و مرکزی شهر قرار دارد و کانون کلیه فعالیتهای بازرگانی استان گیلان محسوب می شود . روزانه هزاران نفر از ساکنین شهرها و روستاهای مجاور رشت، برای داد و ستد در این بازار حضور می یابند.بازار رشت برای گردشگران نیز همواره جذاب و دیدنی بوده است.

 

 

طاقی بزرگ
این کاروانسرا در سال ۱۳۲۱ هجری قمری در ضلع جنوبی کاروانسرای طاقی کوچک و راسته دوم زرگرها و ضلع غربی سرای قیصریه فخر، در ضلع جنوبی راسته میدان کوچک و ضلع شرقی راسته پلاستیک فروشها ساخته شده است و محل استقرار بخشی از کسبه بازار رشت محسوب می شود.

 

 

طاقی کوچک
این کاروانسرا و ۱۳ کاروانسرای دیگر در بافت ۲۴ هکتاری بازار رشت که توسط راسته های مختلف به هم مرتبط هستندو در دوره قاجاریه و اوایل پهلوی ساخته شده است. این کاروانسرا در ضلع شمالی بازار رشت جنب مسجد حاج مجتهد قرار گفته و از طریق دالان جنوبی و شرقی به کاروانسرای طاقی بزرگ و راسته گونی فروشان و کاروانسرای ملک مرتبط است و همچنین از طریق دالان شمالی به مسجد حاج مجتهد خیابان شریعتی راه دارد.

 

 

طاقی سعادت
در محدوده میدان بزرگ واقع شده و در بافت بازار درون شهری نقش مهمی دارد. قدمت آن به دوره قاجاریه می رسد که در گذشته یکی از قطب های تجاری مهم محسوب می شد.
پنجشنبه بازار در رشت
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.